L’Eduard i la Irene Navarro, pare i filla, comparteixen afició. A ambdós els agrada córrer i s’han apuntat al programa ‘Comença a fer La Mitja’, per preparar la carrera, desconnectar, superar-se i gaudir de l’esport.
Tot i que a priori l’objectiu principal del programa ‘Comença a fer La Mitja’ és fer i acabar La Mitja Marató de Granollers dins d’aquest trobem altres motius ben diferents per córrer i entrenar amb nosaltres.
Per l’Eduard, l’afició de córrer ve de lluny i li serveix per desconnectar de la feina: “Sóc professor de secundària. Després de vuit anys em van nomenar director de l’institut on treballo. És una feina molt estressant, per això vaig començar a buscar eines per posar-hi solucions. El ‘Comença a fer La Mitja’ em va ajudar en aquesta tasca, encara recordo la meva primera edició, la 2009- 2010”.
El cas de la Irene és ben diferent, però el seu pare també està implicat. Va començar a sortir a córrer arran de la covid, com excusa per treure a la seva gossa a passejar, però des d’aleshores ja no ha parat: “A mi em costava sortir a córrer. El meu pare sempre m’havia parlat del grup i em va animar a apuntar- me. No em veia capaç de fer tants kilòmetres jo sola i gràcies al programa he anat superant-me. Dóna molta seguretat saber que davant i darrere tens persones i monitors que t’exigeixen i t’ajuden a millorar”.
El ‘Comença a fer La Mitja’ és una eina que t’anima a superar-te, coincideix l’Eduard: “El repte de fer La Mitja és difícil, i el programa t’anima a superar-te i exigir-te per assolir-lo. Entrenar en grup t’ajuda a millorar, la unió fa la força i el ‘jo sol no puc’ deixa de ser una excusa gràcies als monitors, que són gent que saben, que et regulen i que et donen unes directrius que et fan millorar i créixer per estar en forma i aconseguir el teu objectiu”.
L’aspecte social en què esdevé el programa, el fet d’evadir-te de la rutina, del dia a dia i de la feina també és una de les premisses que valora la Irene: “Quan sortia sola a córrer hi havia dies que em feia molta mandra anar-hi, ara que surto amb el grup em prenc cada dia amb ganes”. Per la seva part, l’Eduard afegeix: “Jo sol no en sortiria molts cops a córrer, però el grup t’obliga i t’ajuda a fer-ho. Per a molta gent el programa és una forma de vida. El ‘Comença’ és un espai on poder socialitzar i relacionar-nos amb altra gent. En definitiva, canvia la vida de les persones”.
“Molta gent coneix el programa pel boca a boca”, comenten els dos. El programa ha anat creixent any rere any i coincideixen que bona part de la ciutat de Granollers (i els voltants d’aquesta) han sentit parlar algun cop de nosaltres: “La gent potser no sap que el ‘Comença’ l’organitza el Club Atletisme l’Aire, ni que la idea és preparar La Mitja, però saben que hi ha un grup de persones que surten cada dilluns, dimecres i divendres a córrer”.
L’Eduard, com a pare de la Irene, està molt orgullós de la seva filla i ha vist una evolució molt gran en ella: “La meva participació en les carreres va molt vinculada a ella. M’agrada sortir a córrer i compartir moments junts. Penso que aquest any no faria La Mitja si no fos per ella. Per a mi, ara mateix el més important és que ella assoleixi el seu objectiu, no m’importa el meu, tampoc mirar el temps que faig o fer la meva pròpia marca personal”.
La seva filla ha aconseguit fer-li reviure les primeres sensacions de quan sortia a córrer: “Gràcies a la meva filla he reprès sortir a córrer amb ganes i il·lusió. Amb ella m’animo, perquè així també la veig”, explica l’Eduard. A més a més de compartir moments i afició corrents, ambdós comparteixen feina, ja que la Irene també és professora.
L’any passat la Irene va apuntar-se per primer cop al ‘Comença a fer La Mitja’ i també va fer la seva primera Mitja Marató de Granollers. Les conclusions que va extreure són les següents: “Des de fora, la gent pensa que fer La Mitja és superfàcil, que fer 21 kilòmetres és bufar i fer ampolles, però costa i s’ha de ser constant. Quan vaig acabar la meva primera mitja em vaig emocionar moltíssim”, diu recordant-ho.
Per la seva banda, l’Eduard aprofita per aconsellar a la gent que farà La Mitja en què gaudeixi dels últims kilòmetres d’aquesta: “Des de l’ajuntament de les Franqueses del Vallès fins al final de la carrera hi ha molt d’ambient. Els últims kilòmetres potser no són fàcils, no pots més, falten cames i energia, però la gent t’encoratja!”, comenta rememorant totes les mitges de Granollers que ha fet.
Per finalitzar, el pare de família, també destaca el valor de la gent que inicia la seva primera experiència corrent amb nosaltres: “Em sorprèn i em fa sentir orgullós la gent que comença el programa caminant i en cinc mesos, amb una metodologia d’entrenaments, acaba corrent i fent La Mitja, és excepcional. Per a mi, això té molt de mèrit i s’ha de remarcar”. I afegeix, animant a tothom a fer-ho: “A més a més, si no et veus preparat per fer La Mitja, o has estat lesionat, sempre ets a temps de fer els 10 kilòmetres!”.
Ells, no són els únics familiars que es troben al programa per entrenar. Són molts els parents que coincideixen a les pistes d’atletisme de Granollers per córrer una estona, gaudir de l’esport i sobretot passar una estona agradable en bona companyia.
Entrevista: Ferran Navarro
Revisió text: Dolors Portero
Periodista i Redactor: Sergio Iglesias